a b c d ... l empirodut.

Kuten varmaan jo ulkoasun muutoksesta sun muusta huomaa, koki blogi pienen muutoksen kun Janette jättäytyi pois muunmuassa toisen koiran tuomien kiireitten takia, joten mä jatkan nyt virallisesti höpöttelyä yksin. Koitan keskittyä mun ja Novan arjen lisäksi muihin koiriin liittyviin aiheisiin toivottavasti hieman aiempaa aktiivisemmin:) Ihan näin ensimmäisenä uutena tuulena sain ihan huipun idean toteuttaa 'lempirotuaakkospostauksen', eli ihan suomenkielellä valitsin jokaisella kirjaimella alkavista roduista aina yhden lempparini! Huomioikaa, että keskityn tässä nyt vahvasti ulkonäköpuoleen, sillä en voi luonnollisestikaan tietää tai jaksa tutkia luonne- ja käyttökuvauksia kaikista roduista. Löytyykö samoja lemppareita?

A   B   C   D


Australiankelpie (FCI1) - Ensimmäisenä lempirodun tittelin pokasi australiankelpie, aivan upea! Kuten tulette varmasti postauksen edetessä huomaamaan, mulla on melko vahva mielikuva siitä, mikä näyttää kivalta. Myös eräs tietty (kröhöm) FCI -ryhmä vei melko kirkkaasti 'voiton', mutta minkäs sille mahtaa. Mutta siis, ausseista ja muista ehdottomasti tämä oli mun silmissä selvä ykkönen!


Bullterrieri (FCI3) - Rotu jota olen ennen kammoksunut, on pikkuhiljaa viimeisen vuoden aikana noussut hyvinkin suloiseksi! Nova ei ole ehkä mun kanssa samaa mieltä, mutta ulkonäköön kun tottuu ja alkaa näkemään sitä heikkouden sijasta vahvuutena, muuttuvat nämä pienet hyvinkin nopeasti oudoista todella suloisiksix)


Cirneco dell'Etna (FCI5) - Tähän väliin pieni tunnustus, Nova saa toivottavasti tällaisesta kaverin ensi keväänä<3 Olen täysin rakastunut rotuun, ja tässä tapauksessa nyt nimenomaa ulkonäön lisäksi luonteeseen ja muihin ominaisuuksiin! Hyvin paljon samaa luonteessa kuin shiballa, joten täysin eriluonteisen kaverin kanssa ei sitten tarvitse opetella elämään, vaikka kaikki yksilöitä ovatkin. Nämä alkukantaiset vaan ovat niin mun juttu.


Dobermanni (FCI2) - Todella upean näköinen koira, ja itseä viehättää etenkin kuvassakin näkyvä ei-musta yksilö. Pienen tutkimisen jälkeen näitä näyttäisi olevan useampaakin erilaista värimuunnosta huolimatta siitä, että osa ei olekaan hyväksyttyjä, ja ainakin mulle tämä tuli osittain uutena tietona!

---------------------------------------------------------------------------------------

E   F   G   H


Eurasier (FCI5) - Tätä rotua itseasiassa harkitsin vakavastikin yhdessä vaiheessa, lapsuudessani tiesin muutamia chow chow -rotuisia jössiköitä, joihin ihastuin palavasti. Mulle on kuitenkin koirassa senverran tärkeää terveys, etten sellaista olisi itse hankkinut, vaikka luonteeltaan muuten mulle sopisivatkin. Löysin sitten tämän 'chow chow'n terveenä versiona' ja tykästyin. Shiba vei kuitenkin vahvasti tästä ohi, joten sellainen sitten tulix)


Faaraokoira (FCI5) - Menee vähän samaan kategoriaan tuon cirnecon kanssa, aika samanlaisiahan nämä ovat kokoa lukuunottamatta. Juuri avon kanssa tässä näitä kuvia etsiessäni juteltiin, josko sitten joskus isommassa talossa asuvana hankkisimme vähän isompiakin rotuja shiba-cirnecolaumaan. Mun mielestä faaraokoira soljahtaisi sinne joukkoon melko nätisti, mutta sen pitää kuulemma olla iso nallekarhu, yksi keskikokoinen lyhytkarva on sitten kuulemma tarpeeksix)


Grönlanninkoira (FCI5) - Tuli mulle suht uutena tuttavuutena, vähän pitempi karvainen kuin edellä oleva, mutta niin nätti koira silti. Erityisesti omaan mieleen ovat (yllätys) pystyt korvat, kippurahäntä ja erilainen väritys.


Harmaa norjanhirvikoira (FCI5) - Mä mietin H:n kohdalla hyvin kauan tämän ja hokkaidon välillä, enkä osannut millään päättää! Ehkä lopullinen syy siihen miksi tämä lopulta tähän valikoitui oli se, etten löytänyt millään hokkaidosta sopivaa kuvaa. Joten siis, katsokaa nyt miten kaunis koira ja mikä ilme!

---------------------------------------------------------------------------------------

I   J   K   L


Itäsiperianlaika (FCI5) - Jos vaikka katsotaan kuvaa hyvin hyvin kaukaa, niin meneehän tämä hoikkaidosta meneehän? Noei, itäsiperianlaika on ihan itsessäänkin todella upea, ja itse tykkään paljon valkoisista koirista! Sellaisen omistajana kurakelillä en ehkä niinkään, mutta näin kuvan välityksellä kyllä. Myös rakenne on erityisesti mieleeni tässä.


Jämtlanninpystykorva (FCI5) - Joko alatte hoksaamaan, mistä puhuin, kun mainitsin tietyn tyyppisten koirien ja tietyn roturyhmän vallitessa selvästi listaani..? Kyllä vaan, mutta alkukantaiset pystykorvat ovat vaan niin upeita! Joukkoon taisi muutama luppakorvakin eksyä, mutta lähtökohtaisesti en niistä (näköjään) hirveästi perusta. Kaikki kuvat ovat tosiaan googlesta, ja tämä on ehdoton suosikkini kaikista! Niin upea kuva, osaisimpa minäkin ottaa tällaisia otoksia...


Koreanjindonkoira (FCI5) - Tästä rodusta en rehellisesti ollut ikinä kuullut, rekisteröintejäkin Suomessa näyttää olevan huimat 6 kappaletta! Myöskään kuvahausta en löytänyt mitään tarkkaa yhteneväistä linjaa joten voi hyvin olla mahdollista, että kuvituskuvaan on nyt eksynyt jokin ihan muu koira:D Kuitenkin hyvin kauniin näköinen koira, hieman shibaa tuimempi ilme etenkin viehättää silmääni erityisesti.


Lancashirenkarjakoira (FCI1) - Normaalisti en pidä yhtään pitkästä selästä yhdistettynä tappijalkoihin, mistä syystä esimerkiksi mäyräkoirat tai welsh corgit eivät kuulu suosikkeihini. Näitä kuitenkin muutaman nähtyäni livenä olen alkanut hieman lämmetä, vaikka vieläkään eivät nuo aiemmat turhan pitkälle viedyt rodut itseäni miellytä. Tämän rodun todellista tilannetta en tiedä, mutta omaan silmään on rakenne näyttänyt vahvemmalta ja eihän noita pystykorvia nyt voi vastustaa!

---------------------------------------------------------------------------------------

M   N   P   R


Manchesterinterrieri (FCI3) - Taaskin rotu johon en ole koskaan törmännyt, taino netissä muutamaan otteeseen. Mun silmääni hyvin samankaltainen muunmuassa dobberin ja pinserien kanssa, jotka lähtökohtaisesti miellyttävät omaa silmää hyvin paljon. Ja hei, eivät ehkä täysin lupat, mutta eipä ole pystykorvainen tämä!


Novascotiannoutaja (FCI8) - Taitaapi olla ainoa listalleni yltänyt noutaja! En ainakaan tunnusta olevani yhtään puolueellinen, mutta Novan pentuaikainen leikkikaveri Elvis -tolleri oli hyvin hurmaava tapausx) Itseeni ei kultsu tai labbis iske yhtään, mutta tollerissa on vaan jotain hyvin kaunista - tuon upean värin lisäksi tietenkin!


Pitkäkarvainen collie (FCI1) - Aivan upea rotu! Mulla ei ole edes ollut minkäännäköisiä colliekontakteja että olisin rodusta sen enempää kuullut, mutta silti se jotenkin aina kummittelee mulla takaraivossa... Itselleni tuskin näin pitkäkarvaista koiraa on ikinä tulossa, mutta silti tämä on collieista suosikkini ja aina huokailen kyseisenrotuisen kohdatessani.


Rottweiler (FCI2) - Rotu jonka kohdalla tunnustan olevani puolueellinen! Näitä on ollut sukulaisella siitä asti kun olen ollut pieni, ja näihin olen 'tottunut'. Taas kuitenkin myös rotu jota itselläni tuskin koskaan nähdään, mutta rotikoilla on silti aina tietynlainen paikka sydämessäni<3 Todella upeita koiria!

---------------------------------------------------------------------------------------

S   T   V   W


Shiba (FCI5) - Mitäs tähän nyt sitten enempiä sanomaan;) Tasapuolisuuden nimissä hain kuitenkin tähänkin kohtaan kuvan netistä, enkä lähtenyt tunkemaan tuhatta ja yhtä kuvaa Novasta. Oon itseasiassa melko helpottunut siitä, että sain juuri tämän kirjaimen täytettyä näin helpolla, s:llä alkavia rotuja näytti olevan niin tuhat ja miljoona, etten olisi ikinä jaksanut käydä niitä kaikkia läpi saati sitten lähteä päättämään parasta! Homma hoitui siis näin - oma rotu paras rotu.


Thai ridgeback (FCI5) - Suhtkoht uusi tuttavuus tämäkin, johon kuitenkin rakastuin heti! Serkun rhodesiankoiraa nyt jonkinaikaa tunteneena olen totaalisen ihastunut tuohon ridgeen, joka näiltäkin löytyy ihanan vahvana (ainakin kuvien perusteella). Saa nähdä yleistyykö tämä jossainvaiheessa senverran, että lähtisin harkitsemaan hankintaa... Jospa sitten sinne isoon taloon? Jos luonne ja käyttöominaisuudet edes täsmäävät... Huokaus<3


Valkoinen ruotsinhirvikoira (FCI5) - Mitä puhuinkaan valkoisista koirista... Tai pystykorvista tai alkukantaisista koirista? Rakastanko tuota ilmettä? No kyllä! En tiedä onko kuvassa vielä pentu, vai pysyykö nuo korvat noin ihanan isoina ja onko kyseessä keskikokoinen koira vai kasvaako tuosta, mutta todella mun tyylinen! Aivan ihanax)


Wolfspitz (FCI5) - Wolfspitz saa kunnian päättää listani, lyhyen silmäilyn perusteella ymmärsin tämän eroavan keeshondista ainoastaan luonteeltaan..? Joka tapauksessa ulkonäkö miellyttää, muistuttaa myös omasta mielestäni hieman eurasieria, tiedä sitten.

---------------------------------------------------------------------------------------

Mitäs piditte listasta? Löytyykö yhtäläisyyksiä, ihastuttivatko vai vihastuttivatko valintani? Heittäkää rohkeasti kommenttia ja mielipiteitä kehiin! :)

2 kommenttia:

  1. Anonyymi4/16/2015

    Wolfspitz on keeshondin vanha nimi, ei eri rotu. Wolfspitz oli vuoteen 1926 asti rodun englanninkielinen nimi.

    VastaaPoista