joulukuun kolmas.

Ihanaa joulukuun alkua; meillä on tosin ollut kuusi pystyssä jo marraskuun alusta, mutta nyt viimeistään voi alkaa odottelemaan ja fiilistelemään lähestyvää aattoa! En ole pitkään aikaan myöskään ehtinyt tänne blogin puolelle, päivät menevät hirmuisen nopsaan töissä ja loppuaika neidin kanssa kotona uutta oppien ja muuten vaan riehuenx) Niin outoa ajatella, että loppuviikosta Novalle tuleekin jo 4kk täyteen! Tänään mulla onkin ollut vapaapäivä ja ulkonakin sattumalta upea ilma, joten käytin mahdollisuuteni samantien hyväksi, istutin penskan parvekkeen sohvalle ja aloin pitkästä aikaa räpsimään kunnollisia kuvia kamerallani! Kyllä, nyt saan taas siirrettyä kuvia koneelle asti!


Heittelehtivän sään vuoksi Nova on alkanut tiputtelemaan jo pentukarvaansa melko huolella, väritys vaihtuu kovaa vauhtia ja joka paikka tuntuu olevan täynnä karvoja! Ahkerasti harjaillaan neitiä päivittäin, mutta oma peti ainakin on muuttunut mustasta vaaleaksi noin viikossa ja nyt tätä kirjoittaessani läppärin näppäimistölläkin on tainnut joku käydä pudottelemassa... Harjaaminen on myös hieman hankalaa, ei siksi että Nova ei tykkäis siitä vaan siksi, että harja on ehkä hauskin ikinä ja sen kanssa olis ilmeisesti paljon kivempi leikkiä kuin istua paikallaan kun mamma sukii! Nova pyörii kun hyrrä yrittäen läpsiä ja haukahdella ja haastaa kyseistä esinettä leikkiinx) Ihan tyhmä kun se ei innostu!


Ruokapusseja meillä on kulunut pian kolme 2kg kokoista ja ateriarytmi on edelleen tuo kahdesti päivässä, joskin viimepäivinä on alkanut esiintyä selkeästi ruokahalun painottumista iltaan. Aamuruokaa on alkanut jäädä kippoon kamalasti kun taas illalla hotkaistaan kaikki heti ja tunnin sisällä aletaan jo vinkua lisääx) Vielä en kuitenkaan uskalla siirtyä vain yhteen annokseen päivässä, mutta olen suunnitellut siirtyväni 'puolibarffiin' eli toisella aterialla raakaa ja toisella nappulaa, joten täytyy seurailla josko se auttaisi. Kaikki pussit meillä ovatkin olleet eriä, ensimmäinen kasvattajalta tullut ruoka oli Golden Eaglea, jonka jälkeen ollaan käytetty ennen pennun kotiutumista tarjouksesta valmiiksi ostetut ruokapussit - toinen Canagania ja toinen Pure Naturalia. Jälkimmäisen olen huomannut aiheuttavan Novalle hirveää röyhtäilyä, joten sitä tuskin ostetaan enää pussin loputtua. Vielä on jäljellä yksi pussi Barking Heads -merkiltä jota olen alkanut jo sekoittelemaan tuohon Pure Naturaliin, mutta luulen palaavani tuohon Golden Eagleen sen jälkeen. Se on kuitenkin näyttänyt sekä maistuvan että muuten soveltuvan neidille parhaiten.


Pentukurssi päättyikin muutama viikko sitten ja sieltä tarttui todella hyödyllisiä taitoja sekä myös tietoja mukaan. Mä olen aika mestari unohtamaan namit kotiin aina ulos tai muualle lähtiessä, joten haastavimmatkin tilanteet olisi jo varmasti selätetty kunnialla jos olis ollut joka kerta jotain millä motivoida ja kiinnittää koiran huomio itseen. Yleisesti menee kuitenkin todella hyvin, täällä menee niin paljon autoja ja pyöräilijöitä ja muita ihmisiä sekä koiria jatkuvasti ohi, että enää niistä ei olla onneksi moksiskaan. Lajitoverit tottakai aiheuttavat vieläkin pientä intopuhinaa ja pyörimistä hihnassa, mutta tilanteen saa onneksi hyvin helposti laukeamaan. Ehkä ärsyttävin ongelma meillä on tällä hetkellä vetäminen, jota ei siis todellakaan esiinny aina, vaan yleensä lenkit sujuvatkin erittäin mallikkaasti neiti tiukasti mun vierellä tai hieman edellä hihna kuitenkin löysällä kulkien. Kuitenkin välillä on myös niitä ihania päiviä, kun Nova päättää että 'nyt mä en tottele, nyt en jaksa madella tuon ihmisen vauhtia vaan nyt mennään mun ehdoilla!' ja sitten vain lyhyeenkin pissatuslenkkiin saa kulumaan yli puoli tuntia metrin välein pysähdellen. Tiukkana pitäis pysyä, mutta vähemmästäkin sitä turhautuu kun on oikeasti kulkenut sellasen kilsan matkan jatkuvasti kaavalla: jämäkkä pysähdys > 'odota' -käsky > koira pysyy paikallaan nätisti hihnan löystyttyäkin > kävelen koiran kohdalle > 'vapaa' -käsky > otat yhden askeleen ja sama alusta. Tunnustan, että loppulenkistä olen muutaman kerran napannut koiran kainaloon ja kantanut sitten kun ei osata vetämättä kävellä itse. Äh!


Ollaan käyty ahkerasti lemmikkiasemalla pentutreffeillä ja muutaman kerran jo puistoilemassakin tuttujen koirien treffaamisten lisäksi, ja Novassa on ainakin huomannut todella suuren kehityksen siinä miten muitten kanssa käyttäydytään! Alkuun kun leikittiin lähes pelkästään Neron kanssa, tottui tuo vähän rajumpaan sisaruspainiin ja oli samantien alistamassa ja riepottamassa muita tavatessa, mutta nyt osataan mennä jo hienosti ensin rauhassa haistelemaan ja tutustumaan ennen kun käydään päälle. Vieläkin Nova kyllä harrastaa mielellään muitten läpsimistä eikä isojakaan koiria pelätä, mutta todella nätisti osaa silti yleisesti ottaen olla! Ollaan oltu myös tosi onnekkaita kun Nova on päässyt leikkimään kaikenkokoisten koirien kanssa, ja neiti tuleekin todella hyvin juttuun sekä 40kg että 400g kanssax) Pentutreffeillä ollaan myös siirrytty jo isompien puolelle, huomenna olis taas tarkoitus mennä jos vaan saadaan aikataulultaan onnistumaan... Käydään myös mielellään kylässä leikkimässä, ja pientä läpimurtoa on alkanut tapahtua penskan ja mun vanhempieni luona asustelevien kissojen välillä! Viimeksi kun siellä käytiin, eivät kummatkaan enää sähisseet ollenkaan ja jopa meidän ujompi vanhaherra Elmeri, joka ei siis ole aiemmin suostunut Novan kanssa edes samaan huoneeseen, uskaltautui nyt vain metrin päähän neidistä kun väsynyt nukkui pöydän alla! Kyllä niistäkin vielä kavereita saadaan...x)


3 kommenttia:

 1. Oho, onpas jännä tuo ruokailujuttu teillä! Meillä siirryttiin 4 kuukauden iässä neljästä kolmeen ruokaan päivässä ja sillä mennään edelleen :D Jossain vaiheessa pitäisi kyllä kans ottaa käytäntöön tuo kaksi kertaa päivässä, mutta yksi ei kyllä meillä vielä menis tai alkais puklailee tyhjää vatsaa.

  Kivoja kuvia, Nova osaa poseerata! ^^

  VastaaPoista
 2. Anonyymi12/12/2014

  Itsekin vähän ihmettelin tuota ruokintaa, koiranpennun tulisi syödä puolivuotiaaksi asti kolme kertaa päivässä jotta "jaksaa kasvaa", 6kk ikäisenä ruokintakertoja voi laskea kahteen, kasvun päätyttyä voi sitten antaa sen yhden suuren annoksen kerrallaan jos se on luontevinta koiralle. Itse olen ruokkinut kaikki koirani aina kahdesti päivässä, muutoin niiden vatsat tyhjenee liikaa ja alkaa kuohan oksentelu. En tietysti tiedä onko tuo ruokintasi sitten shiballe tyypillinen, en löytänyt netistä mitään siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me syötiin kyllä aluksi kolmesti päivässä, mutta ruokaa jäi niin hirveästi vaikka annoskokoja pienensi eikä Nova aina käynyt kuin haistamassa kippoa tyyliin 'taasko ruokaa', joten kasvattajan kanssa juteltiin ja siirryttiin kahteen kertaan. Nykyään olen siis siirtynyt tuohon että aamulla syödään raakaruokaa ja illalla nappulaa mikä on toiminut meillä nyt parhaiten:)
   Satunnaisesti annan myös välillä muuta kuten riisiä, piimää, raejuustoa, jauhelihaa, kananmunaa tai puuroa, mutta pääsääntöisesti ravinto koostuu noista ja ainakin omien laskujen mukaan pitäisi tuosta raakaruoka + nappula -yhdistelmästä jo kaikki tarpeelliset kasvuaineet.

   Poista